zondag 30 november 2008

In ander nieuws...

2 opvallende nieuws items deze week in Australië:

- Nieuwe film over Australië!

Al maanden hebben ze er hier naartoe geleefd: de nieuwe film van Baz Luhrmann (van oa Romeo & Juliet, Moulin Rouge) verscheen eindelijk in de bioscoop. We hebben hem zelf nog niet gezien, dus over het verhaal kunnen we nog niets vertellen, maar de voorstukjes laten vooral veel mooie Australische landschappen zien. En oh ja, een romance natuurlijk...

Luhrmann, zelf Australiër, koos Nicole Kidman en Hugh Jackman (jawel, beide uit Australië) als hoofdrolspelers voor zijn film. Wat hij precies met de film wil bereiken is ons nog een raadsel, maar velen hopen dat het vooral veel toeristen zal trekken. Kritiek is er ook: de een vindt de locaties niet mooi genoeg, de ander vindt dat Baz te veel van de Amerikanen heeft geleerd.

Hoe dan ook: vanaf 18 december ook in Nederland in de bioscopen te zien! Van harte aanbevolen, al is het alleen maar om een beetje mee te genieten van het schitterende landschap hier.


- Ontwerper van het Sydney Operahuis overleden
Vandaag is Joern Utzon overleden. In 1957 ontwierp hij het Sydney Operahuis, het gebouw wat iedereen associeert met Sydney en Australië. De Deen had met zijn ontwerp een prijs gewonnen, namelijk dat het daadwerkelijk gebouwd ging worden. Het viel erg tegen, de bouw kostte maar liefst 13 jaar, tegen een fenomenaal bedrag. Ook niet zo gek, aangezien zijn ontwerp alleen gekozen werd op basis van een paar schetsjes. Na zeven jaar hield Joern het voor gezien en ging terug naar Europa. Hij heeft het gebouw nooit af gezien.

Geen opmerkingen: