vrijdag 23 januari 2009

Australia day update

Hallo allemaal,

Even een korte update tussendoor.

Sinds Jochem vertrokken is proberen we ons normale leven weer een beetje op te pakken.

Sander is weer druk aan het werk. Hij zit op het moment zonder baas, wat goede en minder goede kanten heeft. Verder is hij druk met de voorbereidingen voor het volgende grote bezoek (waarover binnenkort meer).

Bregje heeft het zo mogelijk nog drukker! Ze heeft deze week een van haar grote tekeningen professioneel in laten lijsten. Deze komt nu op haar atelier te hangen voor de gezamenlijke opening in februari. Vorige week had ze een kleine tentoonstelling in de buurt, en bij dezelfde galerie heeft ze een voorstel ingediend voor een grote tentoonstelling, met alleen werk van haarzelf. Hier zullen wel veel gegadigden voor zijn, maar niet geschoten...

Gelukkig is er ook tijd voor ontspanning. Maandag is het Australia Day, een soort van Koninginnedag. Dit is dus een lang weekend vrij, en Anna en Chris komen uit Sydney om van zon, zee en strand te genieten. Want warm is het zeker: het is al een tijdje boven de 30 graden, en het regent niet veel. Kunnen we in ieder geval zeggen dat we een hete aussie zomer hebben meegemaakt!

Tot de volgende post.

S&B

zaterdag 10 januari 2009

Op een kangoeroe eiland

Vroegah, toen ik, Sander, nog een klein ventje was, hadden we thuis een LP van Het Cocktailtrio. Hierop stond het nummer: Op een Kangoeroe Eiland. Het was een grappig liedje met het geluid van een springende kangoeroe erop. De tekst was wel een beetje flauw, maar ik kan me herinneren dat ik het fantastisch vond en dat ik de plaat grijs heb gedraaid.

Nu had ik laatst al eens ontdekt dat het nummer niet van Het Cocktailtrio is, maar van een Australische schrijver, Rolf Harris genaamd. Het heet in het Engels 'Tie me Kangaroo down, sport' (bindt m'n Kangoeroe vast, vriend), en gaat zogenaamd over een stervende boer die zijn vrienden vraagt om nog wat dingen voor hem te doen als hij er niet meer is. Het stamt uit 1957.

Wat ik nog niet wist, is dat Rolf Harris de 'uitvinder' is van het instrument wat dat springende geluid maakt: het wobble board (gewoon een plaat hardboard dat op de maat van de muziek heen en weer gewiebeld wordt). En wat nu zo leuk is: toen we vorige week in het Australian National Museum waren, hing daar 1 van zijn originele wobble boards! Ze zijn dus blijkbaar een belangrijk onderdeel van de Australische cultuur.


Helaas zijn er niet veel van zijn originele LP's meer over, en worden ze ook zelden meer gedraaid. Er zit namelijk een racistische tekst in:
Let me Abos go loose, Lou
Let me Abos go loose
They're of no further use, Lou
So let me Abos go loose.
Abos zijn aboriginals. Rolf heeft er zelf voor gezorgd dat de meeste platen uit roulatie werden genomen, en heeft in 2006 publiekelijk excuses aangeboden voor de tekst.

Ook op Youtube zijn geen opnames met de originele teksten meer te vinden, wel een aantal anderen. Een daarvan is deze, die hij samen met The Beatles (!) opnam tijdens zijn radio show bij de BBC die hij tot op de dag van vandaag nog maakt. Veel plezier!

maandag 5 januari 2009

Canberra

Oud en nieuw hebben we in Sydney gevierd. Gelukkig was het een stuk beter dan vorig jaar. Omdat we bij Anna bleven logeren hadden we met haar afgesproken. Om tien uur kwamen zij en Chris met een enorme hoeveelheid eten aan. Het was erg gezellig en het was twaalf uur voor we er erg in hadden.


Op nieuwjaars dag zijn we doorgereden naar Canberra. We stonden op een camping praktisch midden in de stad. Canberra is ongv. 50 jaar oud en volledig gepland. De wegen zijn breed en er is veel groen. Hier rechts zie je de as van Canberra. We staan hier op Parlement house en we kijken recht door de stad heen naar de war memorial. Er was ons verteld dat er niet veel te zien is maar we hebben ons goed vermaakt.

Parlement house


Australian museum


Jochem is zondag doorgereden naar Melbourne. Sander en ik hebben toen nog de gallery of Australia bekeken en de Portret gallery. Daar hadden we eigenlijk wat meer tijd voor nodig. Maar we komen er vast nog wel eens.