zaterdag 10 januari 2009

Op een kangoeroe eiland

Vroegah, toen ik, Sander, nog een klein ventje was, hadden we thuis een LP van Het Cocktailtrio. Hierop stond het nummer: Op een Kangoeroe Eiland. Het was een grappig liedje met het geluid van een springende kangoeroe erop. De tekst was wel een beetje flauw, maar ik kan me herinneren dat ik het fantastisch vond en dat ik de plaat grijs heb gedraaid.

Nu had ik laatst al eens ontdekt dat het nummer niet van Het Cocktailtrio is, maar van een Australische schrijver, Rolf Harris genaamd. Het heet in het Engels 'Tie me Kangaroo down, sport' (bindt m'n Kangoeroe vast, vriend), en gaat zogenaamd over een stervende boer die zijn vrienden vraagt om nog wat dingen voor hem te doen als hij er niet meer is. Het stamt uit 1957.

Wat ik nog niet wist, is dat Rolf Harris de 'uitvinder' is van het instrument wat dat springende geluid maakt: het wobble board (gewoon een plaat hardboard dat op de maat van de muziek heen en weer gewiebeld wordt). En wat nu zo leuk is: toen we vorige week in het Australian National Museum waren, hing daar 1 van zijn originele wobble boards! Ze zijn dus blijkbaar een belangrijk onderdeel van de Australische cultuur.


Helaas zijn er niet veel van zijn originele LP's meer over, en worden ze ook zelden meer gedraaid. Er zit namelijk een racistische tekst in:
Let me Abos go loose, Lou
Let me Abos go loose
They're of no further use, Lou
So let me Abos go loose.
Abos zijn aboriginals. Rolf heeft er zelf voor gezorgd dat de meeste platen uit roulatie werden genomen, en heeft in 2006 publiekelijk excuses aangeboden voor de tekst.

Ook op Youtube zijn geen opnames met de originele teksten meer te vinden, wel een aantal anderen. Een daarvan is deze, die hij samen met The Beatles (!) opnam tijdens zijn radio show bij de BBC die hij tot op de dag van vandaag nog maakt. Veel plezier!

Geen opmerkingen: