maandag 31 maart 2008

Pasen en camperen


Aboriginal rots tekeningen

Op tweede paasdag zijn we op zoek gegaan naar rots tekeningen. In het gebied waar wij wonen hebben veel Aboriginals geleefd. Ze gebruikten de tekeningen om aan te geven waar en op welke manier er het beste gejaagd kon worden. Op internet hadden we een plattegrond geprint van een lokatie waar deze tekningen te vinden zouden zijn. Ergens aan de kant van de weg moesten we het bos inlopen. Ze zijn erg moeilijk te vinden maar het is erg leuk als je ze dan ontdekt. Eerst zie je alleen een klein gedeelte maar als je dan beter kijkt kun je ze goed herkennen. De tekeningen zijn op de grond uitgekerft in zandsteen. Vaak zijn ze een paar honderd jaar oud en dus al een beetje vervaagd.


Afgelopen weekend hadden we een verlovingsfeestje in Gerrigong. Dat is drie uur rijden naar het zuiden vanaf hier. Omdat we zo ver moesten rijden wilden we daar overnachten. Dus met de tent en campingspullen zijn we zaterdagochtend vertrokken. Na het feest hebben we onze tent opgeslagen op een camping in een natuurpark. Er was geen drinkwater maar gelukkig wel een barbecue bij elke plek. Vanaf de camping kon je zo naar het strand lopen. Het water is nog warm en het hele weekend hadden we goed weer. Zaterdag avond hebben we naar de sterren gekeken. Omdat er praktisch geen licht vervuiling is kun je de melkweg heel duidelijk zien. In de verte trok er een onweersbui voorbij wat ook heel spectaculair was. 's Nachts was het veel kouder dan we gedacht hadden maar het was nog goed te doen. Toen we om 8 uur wakker werden en uit het raampje keken stond er een vos voor onze tent.

Nadat we gezwommen hadden zijn we naar Minnamurra Rainforrest gereden. Dat is een regenwoud waar ze een loopbrug doorheen gebouwd hebben. In twee uur kun je het hele pad rondlopen. Onderweg kom je oeroude bomen, lianen, wurglianen en een hele hoge waterval tegen.

Daarna zijn we naar Kiama gereden om naar een blowhole te kijken. Dat is een gat in een stuk rotsen aan de kust waardoor de zee water omhoog spuit. De zee was erg rustig dus er gebeurde niet veel. Toevallig kwam er wel net een groep dolfijnen langszwemmen. Die zwemmen de kust op en neer op zoek naar eten.

zaterdag 22 maart 2008

Water restricties

Vanwege de droogte die hier al bijna 4 jaar heerst, zijn er water restricties van kracht. Die restricties zijn er in verschillende gradaties, van 1 (licht) tot 6 (zwaar).

Toen wij in Australie aankwamen, was niveau 4 van kracht. Dit was al een tijdje zo, ze waren de zomer ervoor (dus de zomer van 2006/2007) net niet naar niveau 5 gegaan. Aangezien de dammen in de winter niet erg bijgevuld waren, zag het er naar uit dat we in deze zomer wel naar niveau 5 zouden gaan.

Maar La Nina had iets anders in gedachten. De afgelopen 6 maanden is er voor Australische begrippen zeer veel regen gevallen. Omdat iedereen gewend is aan niveau 4 restricties, wordt er ook maar weinig water gebuikt. Gevolg: de dammen hebben ruim de dubbele hoeveelheid water vergeleken met vorig jaar. De hele tijd is niveau 4 gehandhaafd, maar nu is het einde in zicht: per 1 april gaan we naar niveau 3!

Aangezien water restricties in Nederland een bijna onbekend fenomeen zijn, volgen hieronder een paar voorbeelden wat je wel en niet met kraanwater mag doen bij niveaus 3 en 4.

Buiten planten water geven: N4 verboden; N3 met een gieter, tuinslang verboden
Zelf auto wassen: N4 verboden (alleen met een doekje je ruiten doen); N3 met een emmer of met een tuinslang met watersparende kop, alleen toegestaan OP het gras
Je nieuwe zwembad OPvullen: N4 verboden; N3 verboden (ha!)
Je zwembad BIJvullen: N4 verboden; N3 met een emmer toegestaan

Mensen hebben allerlei manieren gevonden om zo min mogelijk last te hebben van de restricties. Zo staan er overal watertanks die regenwater opvangen (wij hebben er ook 2). Ook vangen veel mensen het eerste water uit de kraan op als ze warm water tappen. Dit gebruiken ze dan om de plantjes water te geven.


Oh ja, om een idee te geven wat niveau 6 is: je mag dan per persoon maar 100 liter per dag gebruiken. Al het watergebruik buitenshuis is verboden. Steeksproefsgewijs gaan ze bij huizen langs om de meterstand op te nemen. Ze komen dan na een week terug om te kijken hoeveel je gebruikt hebt, en om te vragen hoeveel mensen er in het huis wonen. Ga je dan over die 100L pp per dag heen, krijg je een fikse boete! Ik hoop niet dat we dat ooit mee hoeven te maken!

vrijdag 14 maart 2008

zomer


De zomer is officieel voorbij maar de laatste twee weken voelt het voor het eerst echt zomers. Het is zonnig en warm met af en toe onweer. En gelukkig heel weinig regen. Daar genieten we nu extra van. Vandaag (zaterdag) hadden we het plan om the Hunter Vally in te trekken. Dat is een wijnstreek ongeveer anderhalf uur rijden hiervandaan. Ze hebben daar ook mooie sier tuinen aangelgd die wij graag willen zien. Helaas heeft Sander vanmorgen zijn nek verdraaid en kon geen kant meer op. Dus we moeten het uitstellen.
We hebben het terras wat gezelliger gemaakt met een paar planten, een limoen en een citroen. Ook kan de tuinset nu definitief naar buiten omdat we een eettafel en stoelen hebben gekocht.


Verder valt er heel weinig te vertellen. Sander is lekker aan het werk en ik ben nog steeds op zoek naar werk. We zijn bezig met het uitzoeken van een kerk. Er zijn twee kerken waar we wat beter naar willen kijken en daarna maken we een keus. Een ervan is the Dutch Reformed church waarin 80% nederlandse (voor)ouders heeft. Het is heel vreemd om dan in de liturgie te lezen dat Hans en Anja de zangleiding hebben. Een vrouw van tachtig stelde zichzelf voor als Joke. Ze was al meer dan vijftig jaar in Australie maar had nog steeds een houterig nederlands accent.
De ander is een evangelische kerk.

De zoektocht op zich is ook al leuk. Mensen zijn hier veel gastvrijer. Zodra je binnenstapt zijn er mensen die je welkom heten. Ze zijn geintereseerd en willen vanalles weten. Vaak kennen ze wel iemand die mij misschien aan een baan kan helpen. Ook zijn we al een paar keer uitgenodigd bij mensen thuis.