zondag 10 februari 2008

Sorry...

Het woord dat de Australiërs al jaren in de greep houdt.

Ze hebben het dat over het wel-of-niet excuses aanbieden aan de Aboriginals. Niet voor het feit dat ze (of laat ik maar even hand in eigen boezem steken: we) een paar honderd jaar geleden de oudste cultuur ter wereld om zeep geholpen hebben door ons dit land toe te eigenen. Maar excuses maken voor de zogenaamde 'stolen generation', of gestolen generatie.

De gestolen generatie is een verzamelwoord voor alle kinderen die door de blanke regering en kerken zijn weggenomen van hun ouders, om ze geforceerd te laten integreren in de blanke maatschappij. Dit gebeurde vaak in speciale opvoedingskampen. Wettelijk gezien werd de biologische ouders het ouderschap ontnomen: ze hadden geen poot om op te staan (als ze uberhaupt wisten waar hun kinderen naartoe gebracht werden). Deze praktijk heeft geduurd van 1869 tot 1969(!).

Dat het zo lang geduurd heeft voor de regering officieel afstand nam van deze zwarte bladzijde in de geschiedenis is niet zo verwonderlijk. De verwachting is namelijk altijd geweest dat met een officieel 'sorry' ook een grote zak met geld gemoeid zou zijn om alle schadeclaims mee af te betalen. Want wat is zo'n excuus waard als je vervolgens geen genoegdoening kunt krijgen voor het leed dat je is aangedaan?

De nieuwe regering Rudd gaat het nu toch proberen. Aankomende woensdag, 13 februari 2008, gaat de regering excuses maken aan de gestolen generatie. Al weken zijn ze bezig om Aboriginee leiders te vragen wat zij vinden dat in zo'n excuus moet komen te staan. Rudd is echter vanaf het begin heel duidelijk geweest: er komt geen geld beschikbaar voor schadevergoedingen. Iedereen vraagt zich daardoor af wat dit excuus eigenlijk inhoudt.

Wij zelf weten ook niet zo goed wat we ervan moeten denken. Want hoe goed bedoeld het ook is: we vragen ons af hoe wij zouden reageren als we in de schoenen van de Aboriginals zouden staan. Wij zouden er misschien meer voor voelen als de regering zich met de echte problemen in de maatschappij bezig zou houden, namelijk de enorme kloof tussen Aboriginals en 'Australiërs'. We zijn ook benieuwd hoe de rest van de wereld op dit excuus zal reageren. Want hoeveel landen hebben niet een of ander koloniaal verleden waar ze nooit officieel excuses voor hebben gemaakt?

Meer weten over de Stolen Generation? Kijk dan de film Rabbit Proof Fence eens!

Geen opmerkingen: