donderdag 17 juli 2008

World Youth Day

Deze week is het World Youth Day, of eigenlijk Youth Week. Dit is de jaarlijkse bijeenkomst van katholieke jongeren waar de paus ook altijd bij aanwezig is. Zondag is hij aangekomen in Sydney, en donderdag houdt hij zijn eerste mis. Zondag is de grote afsluiting, waar ruim een half miljoen mensen bij verwacht worden.

Alles staat hierdoor op zijn kop. Straten zijn afgesloten, er gelden zware veiligheidsmaatregelen (zwaarder dan bij de wereldtop die hier vorig jaar was), en allerlei organisaties buitelen over elkaar heen om hun belangen onder de aandacht te brengen. Hier aan de Central Coast valt het allemaal wel mee, al is er hier vlakbij een grote tent waar veel pelgrims overnachten.

De Australiërs zelf snappen het volgens ons niet zo. Al is de grootste groep christenen hier Katholiek (27% van de totale populatie), in het dagelijks leven merk je hier weinig van. Het drong pas laat tot iedereen door dat dit een evenement a la Olympische spelen betrof. En de paus, daar moeten ze ook niet zoveel van hebben (Australiërs hebben een natuurlijke afkeer van iedereen die boven het maaiveld uitsteekt). Het enige waar ze wel naar uitkijken, zijn de extra inkomsten die de stad zal hebben aan alle pelgrims.

Hoe dan ook: het zal wel betekenen dat Australië weer even in de schijnwerpers staat in de rest van de wereld, en dat vinden wij dan weer wel leuk. Dus hou het nieuws in de gaten!

In lokaal nieuws: we hebben er een nieuw nichtje bij! Ze heet Esmée, en is blakend gezond, evenals haar moeder.

En verder: dit plaatje schoten we afgelopen weekend vanaf ons balkon. 2 Kookaburra’s (familie van de IJsvogel en symbool van New South Wales, de provincie waar we in wonen) waren in een (nutteloos) gevecht verwikkeld om een tak met een prachtige Rosella papegaai.
S&B

2 opmerkingen:

Anoniem zei

In volgorde van belangrijkheid:
Gefeliciteerd met het nichtje.
Leuk dat je camera net klaar stond; een unieke opname! Het komt volgens mij sowieso al zelden voor dat twee verschillende diersoorten elkaar bestrijden.
Hollanders hebben dus iets gemeen met Australiers: Hier houdt men ook niet van een kop boven het maaiveld. (Doe maar gewoon ...)
Groetjes,
Pappa

Anoniem zei

Hehe, een evenement in de orde van de Olympische Spelen? Ik denk dat het voor mij momenteel makkelijker is (en veiliger) om een bezoek aan de paus te brengen dan te proberen van mijn kamer naar de bieb te lopen om ff te internetten.
One World! One Dream!

Groetjes, san