woensdag 26 december 2007

Link naar foto website

Zondag zijn we naar de dierentuin geweest. Dat was heel bijzonder. Er waren natuurlijk veel Australische dieren. De helft van daarvan ken je alleen van foto's. De dierentuin ligt in Sydney harbour. Tijdens de vogel show zag je op de achtergrond harbourbridge en the operahouse.

Kijk naar onze foto's op: fotos

kerst

Eerste kerstdag waren we uitgenodigd bij een collega van Sander. We zijn met hen naar de kerk geweest. Daarna hebben we bij hen geluncht, dit is hier de belangrijkste maaltijd. Garnalen en inkvis van de barbecue, mmm. Voor Australische begrippen was het slecht weer, 20 graden.

Gelukkig was het tweede kerstdag beter. Met 30 graden zat iedereen aan het strand. Omdat er veel wind stond waren er golven van soms wel 4 meter hoog. Er stond ook een sterke stroming naar rechts waardoor de lifegaurds regelmatig mensen uit het water moesten vissen. Deze kunstwacht is echt onmisbaar. Vorige week zwommen er hammerheads (haaien) nog geen 30 voor de kust bij het strand van The Entrance.



Onze traditie op derde kerstdag gaat helaas niet door, (we kijken dan de hele dag films en eten de overgebleven tulband van kerst). Sander moet vandaag gewoon werken. Maar we hebben een dvd speler van een andere collega geleend zodat we toch nog een aantal films kunnen kijken. Een van de weinige videotheken in de buurt zit bij ons om de hoek!

maandag 24 december 2007

Kerstfoto's



Wil je zien hoe Australiers (en wij) naar kerst toe hebben geleefd? Kijk dan op onze nieuwe fotosite!
Tip: klik op het tabblaadje 'slideshow'.

Merry Christmas!

zaterdag 15 december 2007

1 week voor kerst


Van een collega hebben we een oude grasmaaier gekregen. Hij doet het niet zo heel best. Zodra je hem door het hoge gras duwt, slaat hij af. Nu ontdekte Bregje dat als je hem door het gras trekt, hij het wel doet. Dus zo maaien wij ons gras nu dus: trekkend. Probleem is dat het gras nu zo snel groeit vanwege de regen, dat de container continue mudvol zit. Weer een reden waarom het maar snel moet stoppen met regenen.

Veel nieuws is er over ons niet te melden. Het enige wat noemenswaardig is, is dat we een schatting hebben gekregen van het vervoersbedrijf dat onze spullen naar hier brengt. Ze verwachten dat de container op de 31e december aankomt in de haven van Sydney. Daarna moeten de spullen ingeklaard en goedgekeurd worden, waarna ze op de vrachtwagen naar ons toe komen. Omdat het hier kerstvakantie is, zal dat hele proces wel even duren. Ze verwachten dat alles hier halverwege januari zal arriveren, maar ik denk dat we blij moeten zijn als het er aan het eind van die maand is. Het is wel een fijn vooruitzicht. Niet dat we veel missen wat op de boot zit, maar het zou erg leuk zijn om onze eigen spulletjes weer hier te hebben.

In het nieuws: De Kangaroe!
Het nationale symbool heeft de gemoederen flink bezig gehouden deze week. Zo werd bekend dat het beest regelmatig flinke einden gaat zwemmen. Dat op zich is al een ontdekking, maar nu blijkt ook nog eens dat ze wel eens opgepeuzeld worden door haaien! Wat een land...

Met de recente ondertekening van het Kyoto protocol gaat Australie op zoek naar manieren om de broeikasgassen terug te dringen. En ook daarvoor biedt de Roo uitkomst! Wetenschappers ontdekten dat de scheten van kangaroes helemaal geen Methaan bevatten, in tegenstelling tot die van schapen en koeien (waar ze er hier heel veel van hebben). Daarnaast is het metabolisme van het beest 10 tot 15 % efficienter, haalt hij zijn eten waar het het best beschikbaar is, en heeft geen vaccinaties nodig. Kortom: opeten die skippies! Maar nee hoor, ze willen schapen en koeien ombouwen zodat ze dezelfde spijsvertering krijgen als kangaroes. Rare jongens, die Australiers.

En ookal gaat het niet direct over kangaroes, de naam heeft er wel mee te maken: in het zuiden van Australie staat een eiland in brand. De naam? Kangaroo Island. 21000 hectare van dit natuurgebied zijn al in vlammen opgegaan. Zonde.

S&B

vrijdag 7 december 2007

Op veler verzoek



Na Bregje kon ik natuurlijk niet achterblijven met een foto van mij met mn nieuwe fiets. Bij deze. Hij rijdt heerlijk, deze XL hybride fiets. Deze week ben ik er al 2x mee naar het werk gefietst. Bregje is de eerste dag meegereden, dus daar gingen we met zn tweetjes als echte Hollanders! Van huis naar Mars is ongeveer 10 km, en voor het grootste deel rij je langs het meer. Daar is het vlak, maar de overige stukken zijn soms steil. Als het echt warm wordt deze zomer zal het wel een zware klus worden, denk ik zo. De rit kost me iets meer dan een half uur.



Het uitzicht is heerlijk, al is het niet wat je van Australie verwacht misschien. Aan de rand van het meer zitten volop vogels: Aalsgolvers, pelikanen, (zwarte) zwanen, (witte) reigers, papegaaien, parkieten en zelfs een enkele ibis! Wat wil je nog meer zo vlak na je werk?

Nogmaals bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen!

Ander nieuws wat ons heeft beziggehouden de afgelopen tijd:

Australie heeft een nieuwe president:
de Labour Kevin Rudd. Dit betekende het einde van premier Howard, die al 11 jaar in het zadel zat. Belangrijkste resultaat wat mij betreft? Australie gaat nu het verdrag van Kyoto ondertekenen. Nu is Amerika het laatste 'ontwikkelde' land dat dit nog niet heeft gedaan. De Australiers reageren er enthousiast op, maar ik weet niet of ze beseffen wat dit voor gevolgen heeft. Want vervuilen, dan kunnen ze hier. De CO2 en Methaan uitstoot is enorm, dus ik ben benieuwd met wat voor maatregelen de regering gaat komen.


Het slechte weer is geen toeval! Of in het engels. Dat wil zeggen: het heeft een verklaring: La Nina. Dit is de (mildere) tegenhangster van El Nino. Al zou je het niet zeggen als je de bovengenoemde websites leest, La Nina kan een behoorlijke invloed hebben op dit Eiland! Hierdoor valt er momenteel meer regen dan in het afgelopen decenium. Vreemd genoeg verwachten wetenschappers niet dat La Nina de droogte gaat verhelpen. Daarvoor zijn volgens hen buien van 'Bijbelse proporties' nodig. Dat hoeft van mij nou ook weer niet. Het zou wel fijn zijn als ze al dat water eens fatsoenlijk op gingen vangen, want het overgrote deel verdwijnt -na veel overlast veroorzaakt te hebben- gewoon in zee. En niet achter de dam, waar de waterleiding bedrijven hun water vandaan halen. Ze zouden hier eens een paar Hollanders naar toe moeten brengen die even wat waterwerken neer komen zetten ;-).

Sander

maandag 3 december 2007

Slecht weer



In de laatste maand is er twee keer zoveel regen gevallen als normaal in november. Sinds we hier zijn hebben we ook al zes keer onweer meegemaakt. Dat knalt echt tussen de heuvels en met alle elektriciteitskabels boven de grond kun je maar beter alle stopcontacten uitzetten. De oceanview ziet er dan ook heel anders uit.


Nog geen baan voor Bregje

De baan die mij was aangeboden bij het ontwerpbureautje bij Sander z'n werk gaat definitief niet door. Na eerst voorzichtig terugkrabbellen en verschillende smoesjes heb ik me er nu bij neergelegd dat het gewoon niet door gaat. Rare jongens die Australiers.

Ik vind het erg vervelend want de baan leek perfect bij mij te passen. Inmiddels heb ik al op een aantal andere advertenties gesolliciteerd. Maar daar is tot nu toe niets uitgekomen.

Er is hier aan de central coast weinig werk op dat gebied. De meeste banen zijn natuurlijk in Sydney te vinden. Maar dat zou drie uur reistijd per dag betekenen.

Vanmiddag gaan we Sander z'n fiets ophalen. Die moest speciaal besteld worden: Extra Large. Maar daar zullen we een aparte update aan wijden. Compleet met foto's!!

Tot nu toe hebben we nog niet echt gevaarlijke beesten gezien maar deze spin willen we toch even laten zien. Het is een kleintje, 4 cm.